Assen, graanpakhuis

  • Bouwjaar: 1916
  • Architect: Onbekend
  • Huidige bestemming: Woonbestemming
  • Oorspronkelijke functie: Graanpakhuis
  • Publiek toegankelijk: Nee
  • Adres: Noordzijde 58 Assen

Aan de Vaart Noordzijde in Assen staat dit monumentale graanpakhuis, dat in 1916 werd gebouwd voor de firma G.J.de Waard, naar ontwerp van architect Y.D.Haverhuis. Het voormalige pakhuis heeft een inwendige constructie van gewapend beton, met buitengevels van baksteen. Aan de rechterzijde bevonden zich de houten laaddeuren waardoor het graan kon worden overgeladen op de schepen in de vaart. Behalve graansilo-ruimten werden nog een machinekamer en een wagenberging in het diepe pand ondergebracht. Nadat het pakhuis buiten gebruik raakte, werd het in 2000 verbouwd tot woonappartementen. Bij deze ingreep is het uiterlijk van het pakhuis zoveel mogelijk intact gelaten, maar de houten laaddeuren werden vervangen door moderne glazen vensters.