Assen, sluiswachterswoning

  • Bouwjaar: 1861
  • Architect: Onbekend
  • Huidige bestemming: Woonhuis
  • Oorspronkelijke functie: Sluiswachterswoning
  • Publiek toegankelijk: Ja
  • Adres: Sluisstraat Assen

In 1861 kreeg Assen een vaarverbinding met Groningen via de Noord-Willemsvaart. Het kanaal takte iets ten westen van het centrum van Assen af van de Vaart, het laatste deel van de Drentsche Hoofdvaart. Direct aan het begin van het nieuwe kanaal werd een schutsluis met een sluiswachterswoning gebouwd. In de jaren zeventig van de 20e eeuw werd de Noord-Willemsvaart omgelegd ten westen van Assen, omdat het oude kanaaltracee door de stad te veel belemmering opleverde voor het verkeer. Het oude kanaal door Assen werd gedempt, evenals de schutsluis. Alleen het sluiswachtershuis herinnert nog aan de oude situatie. Het sluiswachtershuis bestaat uit een traditioneel gebouwd eenlaags bakstenen pand, met een  zadeldak, voorzien van geschulpte houten windveren. De voorgevel is bepleistert.