Groningen, brugwachtershuisje bij de Herman Colleniusbrug

  • Bouwjaar: 1925
  • Architect: S.J. Bouma
  • Huidige bestemming: Brugwachtershuisje
  • Oorspronkelijke functie: Brugwachtershuisje
  • Publiek toegankelijk: Nee
  • Adres: Bij de Herman Colleniusbrug, 9718 KX Groningen

Het brugwachtershuisje is vrijstaand gesitueerd aan de zuidwestelijke zijde van de vernieuwde Herman Colleniusbrug. Het is gebouwd in 1925 in opdracht van de gemeente naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J. Bouma) in de stijl van de Amsterdamse School. Het huisje rust op een halfrond, gemetseld basement. Aan de zijde van de kade is het huisje met hoekige liseenachtige schoorstenen expressief vormgegeven. De zuidgevel bevat een deur met twee zijlichten die worden beëindigd door een borstwering van staand metselwerk. Aan de waterzijde bevat het huisje boven het basement een halfrond uitgebouwde, iets overstekende vensterreeks met stalen sponningen die op een betonlatei rust. Het huisje wordt afgedekt door een betonnen, schelpvormige kap die tegen de strakke, verticale opbouw is geplaatst.