Groningen, meubelmagazijn met kantoor “Nederland”

  • Bouwjaar: 1904
  • Architect: J.A. Sanders
  • Huidige bestemming: Bedrijfsruimte met ateliers
  • Oorspronkelijke functie: Meubelmagazijn met kantoor
  • Publiek toegankelijk: Nee
  • Adres: Blekerstraat 12, 9718 EB Groningen

Het pand is gebouwd als uitbreiding van de Groninger meubelfabriek ‘Nederland’ in 1904 in opdracht van directeur J.A. Huizinga naar ontwerp van de Groninger architect J.A. Sanders in Art Nouveau-stijl. Het ijzeren hekwerk tussen de hardstenen toppen boven het dak met de naam van de fabriek is niet meer aanwezig. De gebeeldhouwde panelen in de voorgevel zijn vermoedelijk van de hand van de Groninger beeldhouwer A.M. van der Lee. Het pand is opgetrokken uit hardsteen, zandsteen, oranjekleurige en gele verblendsteen op een diepe, rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een plat dak. De voorgevel wordt aan weerszijden afgesloten door forse zandstenen pilasters die rusten op hardstenen basementen. Boven bevinden zich rechthoekige, zandstenen panelen met voorstellingen in vlak reliëf, die verwijzen naar de vroegere functie van het gebouw. In het linker paneel is een geknielde, naakte mannenfiguur met een houtboor uitgebeeld; in het rechter paneel is een soortgelijke figuur met een zaag uitgebeeld. Hiertussen bevindt zich nog een paneel waar in reliëf een pauw is uitgebeeld. De eerste verdieping wordt over de volle breedte van de gevel ingenomen door een iets uit het gevelvlak springend driedelig venster dat rust op bewerkte hardstenen consoles. De gevel wordt afgesloten door een fors uitkragende bakgoot op houten klossen.