Groningen, regulateurshuis gasfabriek

  • Bouwjaar: 1892
  • Architect: K.H. Holthuis
  • Huidige bestemming: Horeca
  • Oorspronkelijke functie: Regulateurshuis gasfabriek
  • Publiek toegankelijk: Ja
  • Adres: Kolendrift 19, 9712 MT, Groningen

Het regulateurshuis, in Chalet stijl,  maakte deel uit van het complex van de voormalige gemeentelijke gasfabriek, vrijstaand gesitueerd op het terrein van het Gemeentelijk Energiebedrijf aan de Bloemstraat en Bloemsingel. Vanaf 1922 fungeerde het gebouw als portiersloge van het op hetzelfde terrein gevestigde electriciteitsbedrijf. Het zeer karakteristieke gebouwtje is opgetrokken op een Grieks kruis en telt één bouwlaag en een mezzanine-verdieping onder een samengesteld dak. De topgevels zijn voorzien van decoratief bewerkte houten dakbeëindigingen met overstek, waarin rondbogen zijn opgenomen. Op de nokken van het fors overkragende dak met houten gootlijst is een sierlijk bewerkt smeedijzeren hekwerk geplaatst. Op de nok boven de ingang is een smeedijzeren windvaan aangebracht, waarin het jaartal 1892 is verwerkt. Boven de ingang bevindt zich een tegeltableau uit 1954, aangeboden door het personeel naar aanleiding van het 100-jarig bestaan.

Met twee bedrijfshallen vormt het regulateurshuis het enig overgebleven restant van de gasfabriek.