Groningen, transformatorhuisje Goeman Borgesiuslaan

  • Bouwjaar: 1931
  • Architect: S.J. Bouma
  • Huidige bestemming: Transformatorhuisje
  • Oorspronkelijke functie: Transformatorhuisje
  • Publiek toegankelijk: Nee
  • Adres: Goeman Borgesiuslaan 161aa, 9722 RG Groningen

Het transformatorhuisje, in de Groninger wijk Helpman, is gebouwd in 1931 in opdracht van de gemeente naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J. Bouma) in een expressionistische bouwstijl. Het markante vrijstaande gebouwtje is opgetrokken op een bijna vierkante plattegrond en telt één bouwlaag onder een tentdak, bekleed met rood dakleer (oorspronkelijk gedekt met pannen). De gevels rusten op een boven het maaiveld zwevende betonplaat en zijn opgetrokken uit gele baksteen en gele mondsteen. De gevels zijn aan de onderzijde gedecoreerd met een rand, bestaande uit een halfopen rollaag en een rollaag van afwisselend rode en gele baksteen. Het lage, terugliggende basement van paarse mondsteen is aan de zuidgevel en ter weerszijden van de ingang aan de noordzijde uitgemetseld tot een bloembak. De toegangsdeur is van staal evenals de toegangsdeur in de oostgevel, die aan één zijde wordt geflankeerd door een uitgemetselde bloembak. Op het tentdak staat een forse schoorsteen van gele baksteen met vier ijzeren ventilatieroosters aan de bovenzijde