Groningen, transformatorhuisje Nieuwe Ebbingestraat

  • Bouwjaar: 1925
  • Architect: S.J. Bouma
  • Huidige bestemming: Transformatorhuisje
  • Oorspronkelijke functie: Transformatorhuisje
  • Publiek toegankelijk: Nee
  • Adres: Nieuwe Ebbingestraat 137aa, 9715 BA Groningen

Het transformatorhuisje is gebouwd in 1925 in opdracht van het Gemeentelijk Energiebedrijf naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J. Bouma) in de stijl van de Amsterdamse School. Het is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond uit roodbruine baksteen en heeft een paraboolvormige kap, belegd met rode ongeglazuurde ‘Tuiles du Nord’-dakpannen. In de kopgevels is het metselwerk in een diagonaalsgewijs metselverband met een naad in keperverband geplaatst op een uitkragende tandlijst. De deuren zijn van plaatstaal en hebben een eenvoudige, geometrische versiering met nagels. De topgevels zijn versierd met een smeedijzeren motief met de letters GEB in een sierlijke Amsterdamse School-typografie.