Bezoek scheepswerf Wolthuis en Free & Co

Vanwege de samenwerking tussen SIEN-N en SIEF (Stichting Industrieeel Erfgoed Friesland) bezochten beide organisaties op 17 november 2012 de cocosfabriek te Harlingen en op 18 mei 2013 de Historische scheepswerf Wolthuis te Sappemeer en de voormalige strokartonfabriek (nu vezelfabrikant Hempflax), Free & Co te Oude Pekela.

Scheepswerf Wolthuis is inmiddels aardig opgeknapt. De scheepshelling en bezoekersruimte zijn nagenoeg klaar. Na een interessante historische schets van de Groninger scheepswerven en met name die van Wolthuis door Inge Wormgoor, worden we rondgeleid door Kees Visser, die ons de fijne kneepjes van het oude handwerk demonstreert. Helaas is Roel Wolthuis op vakantie, zodat we de smederij niet in werking kunnen zien.

Daarna bezoeken we Free & Co onder leiding van Jan Boneschansker en Henk Engelkens. Medewerkers van Hempflax hebben inmiddels enkele ruimtes opgeruimd.

Zeer binnenkort wordt gestart met het regen en winddicht maken van de delen die Free & Co wil gebruiken voor de invulling met een museale en educatieve functie, met als parel de oude unieke stoommachine. De Stichting Free & Co wordt overigens verbreed naar Stichting Industrieel Erfgoed Pekela, waarmee de weg vrij komt om een bredere invulling te geven aan Free door het interessante industriele verleden van Pekela als geheel weer te geven

Voorzitter Leo Hardus van SIEN-N bedankt tot slot de mensen van Wolthuis en Free door overhandiging van de eeuwigdurende SIEN-N kalender met industrieel erfgoed uit Groningen, Drenthe en Friesland.