Groningen, vm pakhuis De Laan

  • Bouwjaar: 17e eeuw
  • Architect: -
  • Huidige bestemming: Woningen
  • Oorspronkelijke functie: Pakhuis
  • Publiek toegankelijk: Nee
  • Adres: De Laan 26, 9712 AV Groningen

Het voormalige pakhuis bestaat uit twee bouwlagen onder een steil zadeldak, met de nok haaks op de straat. Het is als laatste van de oorspronkelijke (pakhuis)bebouwing aan de westzijde van De Laan gespaard gebleven bij een groot saneringsproject uitgevoerd in 1983-1984. Het pand is daarna gerestaureerd en verbouwd. Bij de verbouwing is de voorgevel ontpleisterd, de top herbouwd (waarbij vlechtingen uit kostenbesparing niet zijn hersteld) en de grote ingangspartij op de begane grond is verkleind tot een dubbele deur met twee ramen. De oorspronkelijke eikenhouten lateien boven de vensters zijn vervangen, evenals de vloeren. Waarschijnlijk zijn delen van de balklagen nog intact. Ook de klassieke pakhuisindeling met delen van de hijsdeurtravee, geflankeerd door zijvenstertjes, is nog aanwezig. Het driehoekige houten trijshuis aan de voorgevel is vernieuwd naar oude vorm.