Groningen, voormalig sluiskantoor

  • Bouwjaar: 1864
  • Architect: -
  • Huidige bestemming: Woning
  • Oorspronkelijke functie: Sluiskantoor
  • Publiek toegankelijk: Nee
  • Adres: Bij de Sluis 5, 9726 AN Groningen

De Westerhavensluis met bijbehorend sluiskantoor en sluismeesterswoning is gebouwd in 1864 in opdracht van Provinciale Waterstaat. Het gebouw is thans in gebruik als particulier woonhuis; de sluis is nog in gebruik. Het karakteristieke gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste vleugels. Het woonhuisgedeelte loopt parallel aan de sluis en telt een bouwlaag onder een zadeldak, het kantoorgedeelte telt twee bouwlagen onder een zadeldak. De voor- en achtergevels hebben een zwart geverfde plint en zijn witgepleisterd met pilasters op de hoeken. Op de noordgevel van het sluiskantoor staat in zwart geschilderde belettering: ‘Sluiskantoor’.