Warffum, houtzaagmolen ”de David”

  • Bouwjaar: 1890
  • Architect: Onbekend
  • Huidige bestemming: Zaagmolen
  • Oorspronkelijke functie: Houtzaagmolen
  • Publiek toegankelijk: Ja
  • Adres: Schoolstraat 4 Warffum
  • Website: http://www.molendavid.nl

Rond 1890 werd dit molentje gebouwd door de Groninger molenmakers Christiaan Bremer en Klaas Kremer uit Thesinge om zelfzwichting uit te proberen.

Dit systeem, dat al in de 18e eeuw in Engeland werd ontwikkeld, is via een zwerftocht door Denemarken en Noord-Duitsland in het noorden van Nederland terecht gekomen. Na de invoering van dit succesvolle wieksysteem, op vele molens in het noorden van Nederland, werd dit molentje in Thesinge in 1894 tot zaagmolen ingericht en na de aanleg van elektriciteit kwam het in 1934 buiten gebruik. De David dreef een lintzaag en een slijpsteen aan.

Eeuwenlang werden in Nederland kleine industriemolens gebruikt bij kleine bedrijven, na de invoering van elektromotoren verdwenen ze geruisloos.

Molenbouwer Bremer had wel door dat het molentje uniek was en heeft het toen het afgedankt werd opgeslagen in Adorp. Het is na een Ommelander reis uiteindelijk bij Piet Groot in Winsum terecht gekomen. Hij heeft het tot september 2011 in opslag gehad. De molen werd toen voorgedragen voor de nationale Molenprijs, en geplaatst in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. De molen werd tweede.

De David is een unieke molen, het is de enige zaagmolen van deze grootte die nog over is.

Stichting Behoud Molen De David wil de molen restaureren en in Openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum in de staat van rond 1900 een definitieve plek geven, compleet met zelfzwichting en een ondervierkant met lintzaag en slijpsteen.

De David is nu nog – ongerestaureerd – te zien in Warffum, op zijn toekomstige plek, aan de Oosterstraat in Warffum, op het terrein van het museum, zichtbaar voor alle voorbijgangers en dus min of meer publiek eigendom.