Fototentoonstelling strokartonfabriek ”de Toekomst” Scheemda

In het fabrieksgebouw van de voormalige strokartonfabriek ”de Toekomst” bij Scheemda is van 26 maart tot en met 25 april een foto expositie te bezichtigen over de leven in de tijd van de strokarton, met speciale aandacht voor leven en werk rondom de strokartonfabriek ”de Toekomst”.

Het markante fabriekscomplex van de voormalige strokartonfabriek ”de Toekomst” in Scheemda was vanaf het begin van haar bestaan het symbool voor de strokartonindustrie in de provincie Groningen. Tot het moment dat milieueisen en marktomstandigheden een winstgevende productie van karton uit stro onmogelijk maakten. De Toekomst werd in 1968 gesloten, en sindsdien verviel het fabriekscomplex tot een ruïne. Het leegstaande pand werd vooral symbool voor de teloorgang van deze typisch Groninger industrie.

Met de onlangs afgeronde restauratie van De Toekomst wordt de fabriek opnieuw een symbool, nu als monument van een eeuwenoude geschiedenis. Dankzij de medewerking van vele betrokkenen zijn bijzondere verhalen, objecten, foto’s en films aan het licht gekomen. Hiermee krijgt het gerestaureerde gebouw steeds meer betekenis. Oude foto’s van arbeiders vormen het uitgangspunt van persoonlijke verhalen over het leven ten tijde van de strokarton. Daarnaast wordt het verhaal verteld over de tijd waarin deze agrarische industrie zich ontwikkelde, het einde van de 19e eeuw met de rijke infrastructuur van Groningen en haar innovatieve ondernemers. De foto’s en verhalen worden op de tentoonstelling  afgewisseld met unieke historische bedrijfsfilms.

voor meer informatie: www.terugnaardetoekomst