Haalbaarheidsonderzoek Harlinger aardewerkfabriek

Samen met het Steunpunt Monumentzorg Fryslân gaat DBF onderzoek doen naar de haalbaarheid van een belevingscentrum in de voormalige Harlinger aardewerk- en tegelfabriek, gevestigd in het historisch monument aan de Voorstraat in Harlingen.

Harlingen is de bakermat van het Friese Aardewerk sinds 1598 en herbergt de laatste fabriek, die nog authentieke aardewerk en tegels vervaardigt.

In een meer dan 400 jaar oude traditie (majolicatechniek) wordt de eeuwenoude kennis van klei, glazuur en pigmenten vertaald in hoogwaardige creaties van keramiek, die uiteenlopen van klassiek tot design. Zij staan voor ambachtelijk handwerk: volledig handgevormde, hand geglazuurde en handbeschilderde producten.

Om efficiëntie redenen is ongeveer twee jaar geleden de fabriek verhuisd van de Voorstraat 84 naar een fabriek aan de Trekweg in Harlingen.

In het historische centrum van Harlingen op de Voorstraat is de oude productielijn en de winkel gehandhaafd. Nu Tichelaar in Makkum is gestopt met de productie van consumentenaardewerk, wordt het meer dan 400 jaar oude ambacht van de majolicatechniek in Friesland alleen nog in Harlingen op de oorspronkelijke wijze beoefend.