Luchtwachttoren Warfhuizen krijgt 100.000 euro

De Luchtwachttoren ”701”  in het Groningse  Warfhuizen heeft € 100.000 gekregen van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met dat bedrag lijkt de 14 meter hoge wachttoren van de ondergang gered.

De ”701” werd tot in de jaren zestig gebruikt als militaire waarnemingspost. Vanuit die post konden tijdens een eventueel gewapend conflict met de Sovjet Unie vroegtijdig vliegtuigen gespot worden die onder het bereik van de radar zouden vliegen.

Van de luchtwachttoren is alleen het casco overgebleven. De trappen en vloeren zijn uit veiligheidsoverwegingen weggehaald. In overleg met de particuliere eigenaar heeft de lokale stichting Luchtwachttoren 701 het initiatief genomen om de toren als historisch militair monument te behouden.

Na restauratie wil de stichting het Groninger Landschap de luchtwachttoren overnemen en openstellen voor publiek. Daarvoor is € 200.000 nodig, waarvan het grootste deel nu binnnen is. Voor het resterende bedrag gaan beide partijen verder met fondsenwerving. De restauratiewerkzaamheden beginnen naar verwachting in 2016. De luchtwachttoren in Warfhuizen is een van de laatste 15 luchtwachttorens die Nederland nog telt.

luchtwachttoren Warfhuizen