Prachtige excursie SIEN-N langs industrieel erfgoed in het Ruhrgebied

Bergbaumuseum machinehal Zeche Zollern 1 Nieuwe Ruhrmuseum20140329_103059

Op 28 maart 2014 vertrekken zes SIENN-ers -op eigen kosten- voor een 2-daagse excursie naar het Ruhrgebied.

De weersomstandigheden zijn schitterend. Allereerst wordt het grootste mijnbouwmuseum ter wereld, het Bergbaumuseum te Bochum, aangedaan. De tentoonstelling en de oorspronkelijke ondergrondse mijnen geven een goed inzicht in de winning van steenkool. Bovenop heb je een fantastisch uitzicht over Bochum en het Ruhrgebied.

De volgende morgen bezoeken we het LWL-Industriemuseum “Zeche Zollern” te Dortmund.

Dit is één van de mooiste voorbeelden van de industriële geschiedenis in Duitsland met prachtige bakstenen gevels en weelderige muren met kantelen en hoektorens rond een groene binnenplaats. Het belangrijkste gebouw is de machinehal met het indrukwekkende Art Nouveau portaal – een icoon van industriële cultuur. Op het moment van bezoek is de hal ‘onder restauratie’ en kan daardoor alleen van buiten worden bekeken.

‘S middags bezoeken we het nieuwe Ruhrmuseum “Op Zollverein” te Essen. Het is niet een echt industrieel-, maar meer een soort regionaal museum. Het laat de geschiedenis van het grootste en dichtstbevolkte industriegebied van Europa zien. Er is een natuurkundig, een archeologisch en een historisch museum. De geschiedenis van het ontstaan van kolen, 300 jaar geleden, tot aan nu wordt weergegeven. Een bijzondere interessante en mooie excursie en een aanrader voor liefhebbers van erfgoed!